Je bent bezig met het verliezen van gewicht en dan komen de feestdagen eraan. Allemaal lekker eten, maar jij hebt je voorgenomen om jezelf in te houden en dus geniet je met mate. Met goede moed ga je de volgende ochtend vervolgens op de weegschaal staan en tot je grote schrik is je gewicht hoger. Al die moeite voor niks dus?

Het is goed om te weten dat je lichaam bij elke gram aan koolhydraten 4 gram aan vocht vasthoudt. De kans dat je meer koolhydraten eet tijdens de feestdagen dan normaal is redelijk groot. Daarnaast bevat het eten ook flink wat zout, wat ook zorgt voor het vasthouden van vocht. Dit zegt verder niks of je daadwerkelijk vet verloren hebt. Je vochtbalans wordt ook nog eens beïnvloed door stress, dus als je verantwoordelijk bent voor het organiseren van een kerstdiner dan kan de factor stress ook meespelen. Daarnaast word je gewicht ook nog beïnvloed door de maag- en darminhoud en glycogeen in je lever en spieren. Dit alles zorgt ervoor dat je geen conclusies kan trekken of je vet verloren bent op basis van dagelijkse fluctuaties (schommeling) van je lichaamsgewicht.

Het heeft dus geen zin om je tijdens de feestdagen te wegen aangezien je ervan uit kan gaan dat de weegschaal omhoog zal schieten. Zie dit alleen niet als een reden om helemaal los te gaan met de feestdagen. Geniet met mate en je zult snel weer terug op je oude gewicht zijn als je na de feestdagen meteen weer je normale eetpatroon oppakt.

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Orzo met paprika

Orzo is een nog iets onbekender product, maar daardoor niet minder lekker. Het is pasta in de vorm van rijst en kan een goede basis zijn voor een maaltijd.

Lees meer

15 minuten kokossoep

Deze soep staat echt in 15 minuten op tafel. Boordevol umami-smaken door de shiitake en helemaal veganistisch.

Lees meer

Gepofte zoete aardappel met kip

Een AVG’tje maar dan anders. Deze gepofte zoete aardappelen uit de oven is net even wat anders dan de ‘gewone’ aardappel. Zoals de naam als zegt wat zoeter van smaak.

Lees meer

Indische hartige taart

Een hartige taart kennen we allemaal wel, maar deze is net even anders door zijn simpele Indiase invloeden.

Lees meer

Spitskool fermenteren

In dit recept ga je zelf fermenteren. Dit doen we met spitskool, gecombineerd met appels en dille.

Lees meer

Kipcurry met geroosterde paksoi

Een curry is vaak gemakkelijk en snel klaar. Bij deze curry zit er een keer iets anders in op een andere manier.

Lees meer

Eerst krachttraining of eerst cardio?

Het is helaas complexer dan je in eerste instantie zou denken.

Lees meer

Hoe ontwikkel je de bilspieren?

Om je billen optimaal te trainen zal je een combinatie moeten doen van verschillende oefeningen.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Hoe voorkom je kramp?

Heb jij ook wel eens last van kramp? Iedereen die het wel eens heeft gehad, weet dat het erg vervelend en pijnlijk kan zijn. Helaas is het soms lastig om de oorzaak ervan te vinden, maar er zijn wel dingen die je zelf kunt doen om het te voorkomen.

Lees meer

Kippenragout met champignons en rijst

Na alle feestdagen met veel lekker eten en drinken is het fijn om het nieuwe jaar goed te beginnen! Vaak betekend dit het ritme oppakken en weer gezond gaan eten.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer
contact Gratis kennismaking