Gedurende deze periode van het jaar is niks zo lekker als zelfgemaakte worstenbroodjes! Ga zelf lekker aan de slag, duik de keuken in en verras iedereen tijdens oud en nieuw met jouw eigen Brabantse worstenbroodjes.
Voedingswaarden per worstenbroodje:
- 295 kcal
- 18.1 gr koolhydraten
- 18.4 gr eiwitten
- 16.3 gr vet
- 1.2 gr vezels
- 0.9 gr zout
Ingrediënten 11 middelgrote worstenbroodjes:
- 125 gr melk
- 1 zakje gedroogde gist (7gr)
- 250 gr bloem
- 6 gr zout
- 10 gr witte basterdsuiker
- 70 gr boter
- 500 gr half om half gehakt
- 5 el gehaktkruiden
- 2 eieren

Zo maak je de worstenbroodjes:
Deeg:
- Verwarm de melk in een pan totdat deze lauwwarm is.
- Voeg de gist bij de melk en meng dit tot een egaal papje.
- Meng de bloem, het zout en de witte basterdsuiker.
- Voeg de boter en melk toe en kneed dit tot een soepele deegbal. Met de hand ongeveer 5 minuten kneden, met een keukenmachine is dit korter.
- Verdeel het deeg in 11 ballen van ± 40 gram per stuk.
- Laat de ballen 10 minuten rijzen onder een vochtige theedoek of een stuk plastic folie.
Gehakt:
- Meng het gehakt met de gehaktkruiden en 1 ei.
- Verdeel het gehakt in 11 stukken van ± 45 gram per stuk. Rol van ieder stuk gehakt een worstje van 10 centimeter lang.
Worstenbroodje:
- Klopt het andere ei los met een vork.
- Rol de deegballetjes uit tot een dunne ovale plak van 11×17 cm. Besmeer 1 lange kant met het opgeklopt ei.
- Leg een gehaktrol in het midden. Vouw de korte kanten van het deeg over de worst. Vouw vervolgens de lange zijdes over elkaar heen.
- Druk de naden goed aan en leg de worstenbroodjes met de naad onder op de met bakpapier bedekte bakplaat.
- Laat de worstenbroodjes 45 minuten rijzen onder het plastic folie.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bestrijk de worstenbroodjes met het overige ei, en bak ze in ongeveer 25 – 30 minuten gaar.
Eet smakelijk!
Tip:
Voor meer duidelijkheid van de bereiding van dit recept, ga naar de website van chikslovefood.nl om de stappen op foto’s te bekijken.
- Houd je oven goed in de gaten. Wanneer de worstenbroodjes te snel bruin worden dan kun je ze bedekken met aluminiumfolie.
- Je kunt de worstenbroodjes ook invriezen. Laat de worstenbroodjes helemaal ontdooien voordat je ze weer opwarmt in de oven. Verwarm de worstenbroodjes 8 minuten op 200 graden.
Bron: De website van chickslovefood.