Wist-je-dat? Op 2 mei wordt wereldwijd de Wereld Tonijn Dag gevierd, maar wat houdt dit precies in? En we horen je denken, waarom een recept met tonijn op Wereld Tonijn Dag? Nou, daar hebben we goede redenen voor!
Om te beginnen is De Wereld Tonijn Dag ingezet om aandacht te vragen voor de tonijn en vissers. Door de klimaatverandering en overbevissing hebben vele (lokale) vissers het moeilijk om economisch rond te komen. Daarom wordt vandaag stilgestaan om te kijken hoe het tonijnvissen weer duurzaam kan worden, maar ook om te beseffen hoe belangrijk tonijn is voor de wereld. Duurzame tonijn die MCS gecertificeerd is met een hengel en haak gevangen, dit wordt aangegeven op het blikje. MCS betekent Marine Stewardship Council en zet zich in voor duurzame visserij.
Tonijn is wereldwijd een zeer geliefd en veel gegeten vis, zowel vers als uit blik. Maar waarom? Tonijn is een goede bron van eiwitten. Zo beschikt 100 gram tonijn over 21 tot 29 gram aan eiwitten, waarbij tonijn uit blik meer eiwitten bevat dan de verse variant. Daarnaast bevat het vitamine A (goed voor tanden, huid, botten) en vitamine D (goed voor botten), maar ook kalium (reguleren vochtbalans en bloeddruk) en fosfor (geeft stevigheid aan botten en tanden). Vanwege milieuvervuiling bevindt zich een hoog gehalte kwik in tonijn, waardoor het voor zwangere vrouwen en jonge kinderen niet verstandig is dit te consumeren. Over het algemeen geldt dat je niet meer dan 4 porties vette vis per week moet eten en varieer ook met de vissoorten die je gebruikt. Iedere vis bevat namens kwik en te veel hiervan is voor niemand goed.
Nu je dit weet kun je met een gerust hart dit heerlijke recept gaan maken! Nu met groenten uit dit seizoen, namelijk doperwten!

Voedingswaarden per persoon:
- 605 kcal
- 70 gr koolhydraten
- 40 gr eiwitten
- 15 gr vet
- 10 gr vezels
- < 1 gr zout
Ingrediënten voor 2 personen:
– ½ krop sla
– 1 bos radijs
– 1 sjalot
– 4 takjes peterselie
– 8 blaadjes Sali/4 takjes selderij
– 2 el olijfolie
– 1 el azijn
– Snufje peper
– 1 blik tonijn in water
– 200 gr doperwten (diepvries)
– 150 gr volkorenpasta (penne)
– 2 el geraspte kaas (30+)
Bereidingstijd: 30 minuten.
Benodigdheden:
– Aparte schaal voor de salade.
Zo maak je de tonijnpasta met doperwten:
– Was de sla en radijs en snijdt dit in stukjes (sla klein en radijs in schijfjes). Meng dit door elkaar en bewaar dit even.
– Pel de sjalot en snijd dit in kleine reepjes.
– Was de peterselie en salie en snijd of knip dit klein.
– Maak een dressing van 1 el olijfolie, scheutje azijn en peper en bewaar dit even.
– Laat de tonijn uitlekken en verdeel dit in stukjes.
– Kook de pasta zoals op de verpakking staat beschreven.
– Fruit de sjalot in 1 el olijfolie.
– Voeg de doperwten en een beetje water bij de sjalot, en kook de doperwten in een paar minuten gaar.
– Meng de tonijn door de pan.
– Giet de pasta af en bewaar een paar eetlepels kookvocht. Meng de pasta door het doperwtenmengsel en voeg het kookvocht toe.
– Schep vervolgens de peterselie en salie erdoor.
– Meng de dressing met de sla en radijs, serveer dit los van de pasta.
– Tot slot doe je de kaas over de pasta en ben je klaar.
Eet smakelijk!
Variatietip:
Varieer in pasta, groenten en dressing!
– Pasta: het lekkerste bij tonijn zijn de pasta’s penne of tagliatelle.
– Groenten: neem altijd lekkere verse groenten uit het seizoen of meng deze groenten door elkaar. Van champignons, tomaten tot prei en doperwten, het kan allemaal en is ook erg lekker bij tonijn!
– Dressing: Maak je eigen dressing met ingrediënten die jij lekker vindt. Zo kun je heel gemakkelijk wat zure room of een blikje tomatenpuree toevoegen om de pasta wat smeuïger te maken. Of je maakt je eigen pesto dip voor die extra finishin touch. Wil jij weten hoe je deze pesto maakt? Kijk dan op onze website https://optimumchange-old.swlogin.nl/blog/food-recepten/gezonde-dips-deel-2/
Bron: De websites van info.nl, pnatuna.com en voedingscentrum.nl.