Vier jij ook het suikerfeest? Of heb je gewoon zin in een lekkere taart? Probeer dan deze heerlijke pannenkoekentaart met vers fruit! Neem wel even de tijd om deze pannenkoekentaart te maken. Het recept is gemakkelijk te bereiden, volg de stappen en laat je verrassen!
Een klein weetje: In plaats van pannenkoeken maken we bij dit recept crêpes. Het beslag is ook dunner dan pannenkoekenbeslag. Puur voor het gemak noemen we het pannenkoeken.
Voedingswaarden per stuk:
- 453 kcal
- 41 gr koolhydraten
- 15 gr eiwitten
- 23 gr vet
- 7 gr vezels
- 4 gr zout
Ingrediënten annenkoeken:
- 300 gr volkoren spelt meel
- 6 eieren
- ½ theelepel zout
- 750 ml melk
- 90 gr boter (+ boter om in te vetten)

Ingrediënten vulling en topping:
- 250 gr vruchtvlees mango (1 flinke rijpe mango)
- 400 gr bosbessen
- 500 gr aardbeien
- 100 gr frambozen
- 500 ml slagroom
- 6 blaadjes gelatine
- 1 kleine reep pure chocolade (om te raspen)
- Fijne kokosrasp/ poeder
Zo maak je de pannenkoekentaart:
Pannenkoekbeslag
- Doe het meel, de eieren, het zout en de 250ml melk in een ruime beslagkom. Mix het geheel met een staafmixer tot een glad beslag. Voeg al mixend de rest van de melk toe
- Smelt de boter en mix dit door het beslag
- Laat het beslag een uur rusten in de koelkast
Vulling
- Pak een ruime kom en mix hierin de slagroom met een mixer tot deze goed stijf is
- Zet de opgeklopte slagroom in de koelkast
- Pureer de mango in een blender/ staafmixer tot een gladde moes.
- Meng in een kom ½ van de slagroom en de mangopuree goed door elkaar, plaats dit daarna in de koelkast
- Pureer 250gr bosbossen in de blender/ staafmixer en giet dit bij de overgebleven slagroom. Meng dit goed door elkaar en plaats het in de koelkast
Pannenkoeken
- Als het beslag één uur in de koelkast heeft gestaan kun je beginnen met bakken
- Gebruik een pan met een dikke bodem en een diameter van 21 cm. Van het beslag bak je ongeveer 17 pannenkoeken. In totaal zijn er 15 pannenkoeken nodig
- Doe een klein beetje boter en een kleine schep van het beslag in de pan
- Verdeel het beslag in een draaiende beweging over de bodem van de pan
- Bak de pannenkoek op matig vuur ongeveer 2min aan de ene kant en 1 min aan de andere kant
- Laat de pannenkoek afkoelen op een bord in de koelkast. Het is belangrijk dat de pannenkoeken koud zijn voor de opbouw van de taart
- Bak de pannenkoeken totdat het beslag op is (minimaal 15 pannenkoeken)
Taart opbouwen
- Pak de koude pannenkoeken uit de koelkast
- Gebruik de bodem van een springvorm als basis van de taart
- Plaats een pannenkoek op de springvorm bodem en smeer deze in met twee flinke eetlepels van de mangomousse
- Verdeel de mousse zo gelijkmatig mogelijk tot aan de randen van de pannenkoek
- Plaats een nieuwe pannenkoek op de mousse en schep twee flinke eetlepels van de bosbessenmousse op de nieuwe pannenkoek
- Verdeel dit zo gelijkmatig mogelijk
- Herhaal de stappen totdat de 15 pannenkoeken zijn gebruikt of totdat de mousse op is
- Eindig met een pannenkoek
- Plaats de taart in de koelkast
Afwerking
- Laat de vellen gelatine wellen in koud water
- Pureer met een staafmixer (zo glad mogelijk) 400 gram aardbeien en de resterende 150 gram bosbessen
- Zet een pan op het fornuis, plaats er een zeef in en schenk het gepureerde fruit door de zeef in de pan. Roer met een lepel door de zeef en gooi weg wat achteruit blijft.
- Zet het vuur aan en breng dit aan de kook
- Draai het vuur uit, knijp met je handen de gelatine uit en voeg toe aan de warme fruitpuree
- Roer totdat de gelatine is opgelost
- Schenk de puree over in een kom waarmee je kunt schenken (maatbeker) en plaats dit in de koelkast
- Haal de taart uit de koelkast en leg er een bord op die net iets kleiner is dan de pannenkoeken
- Snijd met een keukenmes de randen rondom recht naar beneden weg zodat de taart mooi rond wordt
- Strijk met je handen langs de randen om het glad te maken
- Houdt de fruitpuree goed in de gaten! Dit mag niet te ver indikken, hij moet stroperig zijn en goed schenkbaar. Controleer het door met de bolle kant van een lepel de puree op te scheppen. Blijft het er een mooi laagje op liggen, dan is de puree klaar.
- Plaats de taart inclusief springvorm bodem op een rooster met daaronder een ovenschaal o.i.d. om de resterende puree op te vangen
- Schenk de puree over de taart en zorg dat alle zijkanten bedekt zijn
- Leg de opvangbak in het schaaltje waarmee je geschonken hebt en plaats de bak weer onder de taart
- Schenk nogmaals de puree over de taart heen
- Plaatst de taart (inclusief opvangbank!) in de koelkast zodat het verder kan stijven.
- Na 2-3 uur is dit hard genoeg om te garneren
Garnering
- Snijdt de resterende aardbeien in plakjes en verdeel dit over de taart. Halveer de frambozen en verdeel dit ook over de taart.
- Rasp vlokken van de pure chocolade en verdeel dit over de taart
- Strooi er tot slot wat geraspte kokos overheen. Plaats de taart terug in de koelkast. Serveer gekoeld
Veel succes en eet smakelijk van deze heerlijke taart!
Bron: Fitgirls