Stamppot kennen we allemaal wel, iets Hollanders qua eten dan dit is er bijna niet. Dat daarin aardappelen het hoofdbestanddeel is weten we ook, maar als je een keer iets anders wilt is dit recept een goede variatie. Er zijn namelijk nog andere producten die voor en smeuïge stamppot kunnen zorgen, namelijk knolselderij en pastinaak. Daarbij serveren we geen traditionele rookworst, maar een heerlijk stukje zalm. Deze vette vis is wel calorierijk, maar boordevol goede vetzuren.

Voedingswaarden per persoon:
- 862 kcal
- 35 gram vet
- 67 gram eiwit
- 60 gram koolhydraten
- 18 gram vezels
- 4 gram zout
Ingrediënten voor 2 personen:
– 1 kleine knolselderij
– 2 pastinaken
– 50 ml magere melk
– 2 zalmfilets à 200 gram per stuk
– 80 gram rucola
– 10 zongedroogde tomaatjes
– 1 eetlepel olie
– peper
– ½ theelepel nootmuskaat
Benodigdheden:
– grote steelpan
– koekenpan
Bereidingstijd: 35 minuten
Zo maak je de stamppot:
– Zet de grote steelpan met het water op.
– Schil de knolselderij en de pastinaak en snijd deze vervolgens in middelgrote blokjes.
– Kook deze in de steelpan in ongeveer 15 minuten gaar.
– Zet de koekenpan op en verhit hier de eetlepel olie in. Bak vervolgens de zalm zodat deze een krokant laagje krijgt, maar nog mooi roze en zacht is vanbinnen.
– Stamp de knolselderij en pastinaak fijn en voeg ondertussen de melk toe. Breng op smaak met peper en nootmuskaat.
– Voeg vervolgens de rucola en de zongedroogde tomaatjes toe en roer deze er doorheen.
– Server de stamppot samen met de zalm.
Variatietip:
– Wil je het gerecht vegetarisch maken? Dan vervang je de zalm voor een gekookt ei.
– Houd je niet van tomaten? Dan kun je deze ook vervangen door bijvoorbeeld kappertjes.
Bron: Boek ‘Eet als een expert’.