Het is herfst, dus tijd voor een rijk gevulde stoofpot! Met zoveel heerlijke seizoensgroenten zoals rode biet, aubergine en bonen ga jij niet eens doorhebben dat dit vegetarisch is.

Wat vaker minder (bewerkt) vlees eten is goed voor zowel mens, dier als milieu. Het is makkelijker en lekkerder dan je denkt! Door je vlees vaker te vervangen door peulvruchten of noten verlaag je de kans op ziektes. Neem dus af en toe eens een vegetarische dag of een vegetarisch gerecht!

Voedingswaarden per persoon:

  • 580 kcal
  • 86 gr koolhydraten
  • 24 gr eiwitten
  • 13 gr vet
  • 19 gr vezels
  • <1 gr zout

 

Ingrediënten voor 2 personen:

– 100 gr zwartoogbonen (gedroogd)

– 1 ui

– 200 gr aubergine

– 200 gr rode biet

– 2 el olijfolie

– 150 gr volkoren couscous

– 2 tl ras el hanout kruiden

– 1 tl gerookte paprikapoeder

– 1 tl peper (naar smaak)

 

Bereidingstijd: 60 minuten (exclusief het weken van de bonen)

 

Benodigdheden:

– 1 kookpan

– 1 stoofpan

 

Zo maak je de kruidige vegetarische stoof:

– Week de bonen in ongeveer 8 uur. Kook ze daarna in 60 minuten gaar.

– Snijd de ui in ringen.

– Was de groenten. Snijd de aubergine in de lengte doormidden en dan in dunne plakjes.

– Verwijder de boven- en onderkant van de biet en snijd deze in dunne plakjes.

– Doe wat olijfolie in een stoofpan en fruit de ui.

– Voeg daarna de aubergine toe en laat dit goed meebakken.

– Dan voeg je de ras el hanout, gerookte paprika kruiden en rode biet toe. Roer dit 3 minuten goed door elkaar.

– Doe een flinke scheut heet water in de pan en sluit de pan af door de deksel erop te doen. Laat die ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Controleer of het niet te droog wordt, voeg anders nog wat water toe.

– Bereid ondertussen de couscous volgens de verpakking.

– Roer tot slot de zwartoogbonen door de stoof en breng dit op smaak met peper. Serveer de couscous bij de stoof.

 

Smakelijk!

 

Variatietip:

– Leg de bonen in de ochtend al in een pan met koud water op het aanrecht zodat ze in de avond klaar zijn om gekookt te worden! Je kunt dit ook een dag van tevoren al maken zodat je direct aan de slag kan met de bonen.

– Geen zin in couscous? Gebruik zilvervliesrijst of bulgur.

– Je kunt de groenten vervangen in welke jij lekker vindt, tip: seizoensgroenten doen het altijd het beste! Zoals in de herfst: pompoen, wortel en verschillende koolsoorten. Klik op deze link voor meer info: https://optimumchange-old.swlogin.nl/blog/food/seizoensgroenten/

 

Bron: De website van iamafoodie.nl.

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Orzo met paprika

Orzo is een nog iets onbekender product, maar daardoor niet minder lekker. Het is pasta in de vorm van rijst en kan een goede basis zijn voor een maaltijd.

Lees meer

15 minuten kokossoep

Deze soep staat echt in 15 minuten op tafel. Boordevol umami-smaken door de shiitake en helemaal veganistisch.

Lees meer

Gepofte zoete aardappel met kip

Een AVG’tje maar dan anders. Deze gepofte zoete aardappelen uit de oven is net even wat anders dan de ‘gewone’ aardappel. Zoals de naam als zegt wat zoeter van smaak.

Lees meer

Indische hartige taart

Een hartige taart kennen we allemaal wel, maar deze is net even anders door zijn simpele Indiase invloeden.

Lees meer

Spitskool fermenteren

In dit recept ga je zelf fermenteren. Dit doen we met spitskool, gecombineerd met appels en dille.

Lees meer

Kipcurry met geroosterde paksoi

Een curry is vaak gemakkelijk en snel klaar. Bij deze curry zit er een keer iets anders in op een andere manier.

Lees meer

Eerst krachttraining of eerst cardio?

Het is helaas complexer dan je in eerste instantie zou denken.

Lees meer

Hoe ontwikkel je de bilspieren?

Om je billen optimaal te trainen zal je een combinatie moeten doen van verschillende oefeningen.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Hoe voorkom je kramp?

Heb jij ook wel eens last van kramp? Iedereen die het wel eens heeft gehad, weet dat het erg vervelend en pijnlijk kan zijn. Helaas is het soms lastig om de oorzaak ervan te vinden, maar er zijn wel dingen die je zelf kunt doen om het te voorkomen.

Lees meer

Kippenragout met champignons en rijst

Na alle feestdagen met veel lekker eten en drinken is het fijn om het nieuwe jaar goed te beginnen! Vaak betekend dit het ritme oppakken en weer gezond gaan eten.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer
contact Gratis kennismaking