Het is herfst, dus tijd voor een rijk gevulde stoofpot! Met zoveel heerlijke seizoensgroenten zoals rode biet, aubergine en bonen ga jij niet eens doorhebben dat dit vegetarisch is.
Wat vaker minder (bewerkt) vlees eten is goed voor zowel mens, dier als milieu. Het is makkelijker en lekkerder dan je denkt! Door je vlees vaker te vervangen door peulvruchten of noten verlaag je de kans op ziektes. Neem dus af en toe eens een vegetarische dag of een vegetarisch gerecht!

Voedingswaarden per persoon:
- 580 kcal
- 86 gr koolhydraten
- 24 gr eiwitten
- 13 gr vet
- 19 gr vezels
- <1 gr zout
Ingrediënten voor 2 personen:
– 100 gr zwartoogbonen (gedroogd)
– 1 ui
– 200 gr aubergine
– 200 gr rode biet
– 2 el olijfolie
– 150 gr volkoren couscous
– 2 tl ras el hanout kruiden
– 1 tl gerookte paprikapoeder
– 1 tl peper (naar smaak)
Bereidingstijd: 60 minuten (exclusief het weken van de bonen)
Benodigdheden:
– 1 kookpan
– 1 stoofpan
Zo maak je de kruidige vegetarische stoof:
– Week de bonen in ongeveer 8 uur. Kook ze daarna in 60 minuten gaar.
– Snijd de ui in ringen.
– Was de groenten. Snijd de aubergine in de lengte doormidden en dan in dunne plakjes.
– Verwijder de boven- en onderkant van de biet en snijd deze in dunne plakjes.
– Doe wat olijfolie in een stoofpan en fruit de ui.
– Voeg daarna de aubergine toe en laat dit goed meebakken.
– Dan voeg je de ras el hanout, gerookte paprika kruiden en rode biet toe. Roer dit 3 minuten goed door elkaar.
– Doe een flinke scheut heet water in de pan en sluit de pan af door de deksel erop te doen. Laat die ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Controleer of het niet te droog wordt, voeg anders nog wat water toe.
– Bereid ondertussen de couscous volgens de verpakking.
– Roer tot slot de zwartoogbonen door de stoof en breng dit op smaak met peper. Serveer de couscous bij de stoof.
Smakelijk!
Variatietip:
– Leg de bonen in de ochtend al in een pan met koud water op het aanrecht zodat ze in de avond klaar zijn om gekookt te worden! Je kunt dit ook een dag van tevoren al maken zodat je direct aan de slag kan met de bonen.
– Geen zin in couscous? Gebruik zilvervliesrijst of bulgur.
– Je kunt de groenten vervangen in welke jij lekker vindt, tip: seizoensgroenten doen het altijd het beste! Zoals in de herfst: pompoen, wortel en verschillende koolsoorten. Klik op deze link voor meer info: https://optimumchange-old.swlogin.nl/blog/food/seizoensgroenten/
Bron: De website van iamafoodie.nl.