Vandaag is het Goede Vrijdag en dat betekend voor sommige dat er geen vlees op tafel komt vanavond. Dit is geen ramp want wij hebben een heerlijk zalmrecept dat zich uitstekend leent voor vanavond bij een lekkere frisse salade.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 zalmmoten met huid
- Rasp en sap van een halve citroen
- 80 gr hazelnoten
- 1 el sesamzaad
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl komijn
- 1 tl venkelzaad
- Peper en zout
- Olijfolie
Tahini yoghurt
- 3 el Griekse yoghurt
- 1 el Tahin
- 1 teentje knoflook
- Sap van een halve citroen

Voedingswaarde per persoon
- Kcal 641
- Koolhydraten 5,3g
- Eiwit 37,3g
- Vet 52,7g
- Vezels 3,2g
Zo maak je het (bereidingstijd 25min)
Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht). Rooster de hazelnoten met het sesamzaad, het korianderzaad, de komijn, het venkelzaad en het karwijzaad kort in een droge koekenpan. Stamp het samen met wat zout in een vijzel (of gebruik een keukenmachine). Het is lekker als je nog wat grove stukjes behoudt dus stamp het niet te fijn. Leg de zalmmoot met de huidkant naar beneden op een bakplaat bekleed met bakpapier. Breng de zalm op smaak met peper, het sap en de rasp (citroen eerst wassen) van een halve citroen. Verdeel de gestampte noten en kruiden over de zalm. Zorg ervoor dat de hele zalm goed bedekt is. Besprenkel de zalm met een klein beetje olijfolie en schuif de bakplaat in de oven. Bak de zalm in ongeveer 12 – 15 minuten gaar in de oven. De zalm is klaar als deze glazig ziet. Is het vocht dat er uitkomt wit, dan is hij eigenlijk al te ver. Meng de yoghurt met de Tahin, een geperst teentje knoflook en het sap van een halve citroen. Serveer de zalm met de yoghurt en een frisse salade. De huid eet je niet op, want deze wordt een beetje nat. Maar je kunt de zalm heel gemakkelijk van de huid afschrapen. Smakelijk!