Het is herfst! Dat betekent dat het sneller donker wordt, meer gaat regenen en het langzaam ook wat kouder wordt. Dit weer nodigt uit om lekker binnen te blijven en te huismussen. En daarom is dit juist de gelegenheid om de keuken in te duiken voor het proberen en ontdekken van gezonde ingrediënten en gerechten. Wij gaan je vertellen welke groenten- en fruitsoorten je het beste in de herfstmaanden kan gebruiken voor een verrassend en heerlijk gerecht!

Gedurende de herfstmaanden september, oktober en november zijn bepaalde groenten en fruitsoorten op hun best. Hieronder vind je in een klein overzicht welke soorten het smaakvolst en super vers zijn in dit seizoen, dus doe er je voordeel mee en ga op zoek naar een bijpassen gerecht!

Fruit

Fruit wordt vaak geïmporteerd vanuit het buitenland en daarom zijn vele fruitsoorten het gehele jaar door verkrijgbaar en rijp!

  • Aardbei
  • Abrikoos
  • Avocado
  • Kiwi
  • Mango
  • Perzik
  • Sharonfruit (kaki)

Groenten

Tijdens de herfst is het tijd voor stevige knollen en knolsoorten:

  • Andijvie
  • Bleekselderij
  • Bloemkool
  • Boerenkool
  • Broccoli
  • Chinese kool
  • Courgette
  • Kropsla/rucola/veldsla
  • Paksoi
  • Pastinaak
  • Peultjes
  • Prei
  • Pompoen
  • Rode kool
  • Snijboon
  • Sperzieboon
  • Spinazie
  • Spruitjes
  • Tomaat
  • Ui
  • Winterpostelein
  • Witlof
  • Wortelen/ winterpeen
  • Zoete aardappel

Tips:

  • Kies een fruit- en groentesoort uit waar je nog onbekend mee bent en maak hier deze week een gerecht mee!
  • Eet maximaal 2 stuks fruit per dag en eet zoveel groente als je wilt! Door te variëren en proberen zorg jij ervoor dat je voldoende vezels, vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Bron: groentefruit.milieucentraal.nl

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Orzo met paprika

Orzo is een nog iets onbekender product, maar daardoor niet minder lekker. Het is pasta in de vorm van rijst en kan een goede basis zijn voor een maaltijd.

Lees meer

15 minuten kokossoep

Deze soep staat echt in 15 minuten op tafel. Boordevol umami-smaken door de shiitake en helemaal veganistisch.

Lees meer

Gepofte zoete aardappel met kip

Een AVG’tje maar dan anders. Deze gepofte zoete aardappelen uit de oven is net even wat anders dan de ‘gewone’ aardappel. Zoals de naam als zegt wat zoeter van smaak.

Lees meer

Indische hartige taart

Een hartige taart kennen we allemaal wel, maar deze is net even anders door zijn simpele Indiase invloeden.

Lees meer

Spitskool fermenteren

In dit recept ga je zelf fermenteren. Dit doen we met spitskool, gecombineerd met appels en dille.

Lees meer

Kipcurry met geroosterde paksoi

Een curry is vaak gemakkelijk en snel klaar. Bij deze curry zit er een keer iets anders in op een andere manier.

Lees meer

Eerst krachttraining of eerst cardio?

Het is helaas complexer dan je in eerste instantie zou denken.

Lees meer

Hoe ontwikkel je de bilspieren?

Om je billen optimaal te trainen zal je een combinatie moeten doen van verschillende oefeningen.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Hoe voorkom je kramp?

Heb jij ook wel eens last van kramp? Iedereen die het wel eens heeft gehad, weet dat het erg vervelend en pijnlijk kan zijn. Helaas is het soms lastig om de oorzaak ervan te vinden, maar er zijn wel dingen die je zelf kunt doen om het te voorkomen.

Lees meer

Kippenragout met champignons en rijst

Na alle feestdagen met veel lekker eten en drinken is het fijn om het nieuwe jaar goed te beginnen! Vaak betekend dit het ritme oppakken en weer gezond gaan eten.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer
contact Gratis kennismaking