De zomer is weer in volle gang en daarbij komen ook de nodige barbecues voorbij. Merk je dat je tijdens die barbecues veel meer vlees en veel minder groente eet dan dat je normaal zou doen? Wij gaan je daarbij helpen! We hebben drie lekkere groentegerechten voor op de barbecue. In deel 1: Gegrilde venkel met kruidendressing. Venkel heeft een verrassende en beetje anijsachtige smaak. Daar moet je van houden, maar over smaak valt niet te twisten. In de kruidendressing kun je je eigen favoriete verse kruiden doen. Wij hebben gekozen voor peterselie en munt.

Voedingswaarden per persoon:
- 188 kCal
- 6 gr koolhydraten
- 3 gr eiwitten
- 15 gr vet
- 5 gr vezels
- 1 gr zout
Ingrediënten voor 2 personen:
– 2 venkelknollen met het groene loof
– 1 teentje knoflook
– 30 ml olijfolie
– 20 ml rode wijnazijn
– 1 tl dijonmosterd
– snufje zeezout
– chilivlokken naar smaak
– 1 handvol bladpeterselie
– 1 handvol munt
Benodigdheden:
– snijplank
– middelgrote kom
Bereidingstijd: 10 minuten
Zo maak je de gegrilde venkel met kruidendressing:
– Verwijder de groene loof en hak deze grof totdat je een kleine handvol hebt. Dit hebben we later nodig.
– De knol van de venkel snijd je in de lengte in plakken van een halve centimeter.
– Meng voor de dressing de olijfolie, knoflook, rode wijnazijn, dijonmosterd, zeezout, chilivlokken, bladpeterselie en munt door elkaar in de middelgrote kom.
– Bak de venkelplakken in ongeveer 4 minuten per kant goudbruin todat er mooie streepjes op komen.
– Leg de warme plakken op een schaal en schenk de dressing er over.
– Strooi als laatste de grof gehakte venkelloof erover.
Variatietip:
– Eigenlijk kun je elke groente hiervoor uitkiezen die je wilt.
– Je kunt de verse groene kruiden gebruiken die jij lekker vindt.
Bron: Boek ‘Tijd voor een barbecue’