In de serie groente op de barbecue zijn we aangekomen bij het tweede deel. In dit recept speelt pastinaak de hoofdrol met een Oosters tintje. Pastinaak is een beetje een vergeten groente, maar dat maakt hem niet minder smakelijk. Hij is familie van de wortel en heeft een witte kleur en wordt daarom dan ook vaak ‘witte peen’ genoemd. De pastinaak heeft een zoetige smaak en is daarom heel lekker in combinatie met de pittige en sterke smaken van de Oosterse kruiden.

Voedingswaarden per persoon:
- 267 kcal
- 13 gr koolhydraten
- 2 gr eiwitten
- 22 gr vet
- 4 gr vezels
- <1 gr zout
Ingrediënten voor 2 personen:
– 1 middelgrote pastinaak
– 40 ml olijfolie
– 1 tl kurkuma
– 1 tl venkelzaadjes
– 1 tl komijnzaadjes
– ¼ tl chilipoeder
– 1 tl zeezout
– versgemalen zwarte peper
– 3 el gescheurde muntblaadjes
– citroenpartjes
Benodigdheden:
– snijplank
– dunschiller
– middelgrote steelpan
– grote schaal
Voorbereidingstijd: 10 minuten en 1 uur marineren
Bereidingstijd: 10 minuten
Zo maak je de kruidige pastinaak:
– Kook water in de pan.
– Schil de pastinaak en snijd ze in de lengte doormidden en daarna het dikke gedeelte nog een keer doormidden.
– Kook de pastinaak ongeveer 4-5 minuten totdat ze net zacht beginnen te worden.
– Voor de marinade meng je de olijfolie, kurkuma, venkelzaadjes, komijnzaadjes, chilipoeder en zeezout in een grote schaal.
– Voeg daar de pastinaak aan toe, schep het geheel goed om en laat een uur marineren.
– Laat de pastinaak goed uitlekken boven de schaal voordat je deze op de barbecue legt. Bak de pastinaak 5 minuten aan iedere kant tot ze zacht en lichtgeroosterd zijn.
– Serveer ze met wat marinade, versgemalen zwarte peper, zeezout. Top het af met de muntblaadjes en de citroenpartjes.
Variatietip:
– Eigenlijk kun je elke groente hiervoor uitkiezen die je wilt.
– Je kunt de verse groene kruiden gebruiken die jij lekker vindt.
Bron: Boek ‘Tijd voor een barbecue’