Op een heerlijke zomeravond of tijdens een donkere koude avond lekker met vrienden rond de tafel met een gigantische borrelplank, heerlijk toch! Maak de borrelplank helemaal compleet door je eigen gezondere versie te maken van de dips. Jij bepaalt welke ingrediënten erin komen waardoor je veel bewuster eet en weet wat het doet voor je gezondheid. Je kunt eindeloos variëren in smaken. Wij hebben er drie voor je klaar staan, namelijk de rode pesto, de groene pesto en de avocado aioli!

Rode pesto

Voedingswaarden per persoon:

  • 79 kcal
  • 6 gr koolhydraten
  • 3 gr eiwitten
  • 5 gr vet
  • > 1 gr vezels
  • < 1 gr zout

 

Ingrediënten 12 personen:

– 3 el olijfolie

– 100 gr zongedroogde tomaatjes

– 2 gegrilde paprika’s

– 2 teentjes knoflook

– 2 el (30 gr) pijnboompitten

– 3 el (30 gr) Parmezaanse kaas

– Snufje peper en zout (naar smaak)

 

Bereidingstijd: 15 minuten.

 

Bereidingswijze: Gril de paprika’s in een grillpan en rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan. Snijd de knoflook en paprika in grove stukken. Meng de knoflook, paprika’s, zongedroogde tomaatjes, pijnboompitjes en de Parmezaanse kaas in een keukenmachine tot een gladde massa. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe totdat de massa een juiste dikte heeft. Breng de rode pesto op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!

 

Groene pesto

Voedingswaarden per persoon:

  • 74 kcal
  • < 1 gr koolhydraten
  • 3 gr eiwitten
  • 7 gr vet
  • < 1 gr vezels
  • < 1 gr zout

 

Ingrediënten 8 personen:

– 3 el olijfolie

– 3 handjes verse basilicum

– 2 teentjes knoflook

– 2 el (30 gr) pijnboompitten

– 3 el (30 gr) Parmezaanse kaas

– Snufje peper (naar smaak)

– 1 tl zout

 

Bereidingstijd: 10 minuten.

 

Bereidingswijze: Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan. Was de basilicum en haal de blaadjes van de stengel. Pel de knoflooktenen en hak ze in grove stukken. Meng de basilicumblaadjes, grove knoflookteentjes, de pijnboompitten en Parmezaanse kaas in een keukenmachine tot een gladde massa. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe totdat de massa een juiste dikte heeft. Breng de groente pesto op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!

 

Avocado aioli

Voedingswaarden per persoon:

  • 99 kcal
  • > 1 gr koolhydraten
  • < 1 gr eiwitten
  • 10 gr vet
  • > 1 gr vezels
  • < 1 gr zout

 

Ingrediënten 8 personen:

– 4 el halfvolle mayonaise

– 2 teentjes knoflook

– 1 citroen

– 2 avocado’s

– Snufje zout

 

Bereidingstijd: 10 minuten.

 

Bereidingswijze: Halveer de citroen, pers 2 eetlepels citroensap en meng dit bij de mayonaise. Snijd de knoflook in grove stukken en snijd 1.5 avocado in grove stukken. Voeg dit allemaal toe aan het mayonaise mengsel en meng dit met een blender tot een glad geheel. Doe een snufje zout bij het geheel om het op smaak te brengen. Eet smakelijk!

 

Variatietip:

Wat het allerlekkerste is bij een borrelplank is een smaakvolle en gezonde dipsaus! Maak hierbij gezonde dippers zodat je gezonde borrelplank helemaal compleet is:

– Snijd verschillende groente in de lengte zoals een komkommer, wortels, bleekselderij of pak broccoli/bloemkoolroosjes. Er is meer dan genoeg keuze!

– Maak een vers Italiaans brood (zie ons blog op onze website), geroosterd volkorenbrood of koop dipstokjes met rozemarijn, heerlijk gezond snoepen!

 

Inspiratie nodig voor meer dips? Neem eens een kijkje op onze website en doe wat ideeën op:

– Frisse en verse tzatziki.

– Deel 1 van de gezonde dips met knoflookdip, een pittige dip en bruschetta.

 

Alsnog zin in iets heel anders? Wees creatief en verzin je eigen dipsaus met smaken en kruiden die jij lekker vindt! Het kan heel simpel zijn zoals een kerrie of mosterd dipsaus, je kunt het zo gek niet bedenken. Houdt ook vooral onze website in de gaten, want er komen gegarandeerd nog andere gezonde tapenades voorbij!

 

Bron: De website van uitpaulineskeuken.nl en ohmyfoodness.nl.

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Orzo met paprika

Orzo is een nog iets onbekender product, maar daardoor niet minder lekker. Het is pasta in de vorm van rijst en kan een goede basis zijn voor een maaltijd.

Lees meer

15 minuten kokossoep

Deze soep staat echt in 15 minuten op tafel. Boordevol umami-smaken door de shiitake en helemaal veganistisch.

Lees meer

Gepofte zoete aardappel met kip

Een AVG’tje maar dan anders. Deze gepofte zoete aardappelen uit de oven is net even wat anders dan de ‘gewone’ aardappel. Zoals de naam als zegt wat zoeter van smaak.

Lees meer

Indische hartige taart

Een hartige taart kennen we allemaal wel, maar deze is net even anders door zijn simpele Indiase invloeden.

Lees meer

Spitskool fermenteren

In dit recept ga je zelf fermenteren. Dit doen we met spitskool, gecombineerd met appels en dille.

Lees meer

Kipcurry met geroosterde paksoi

Een curry is vaak gemakkelijk en snel klaar. Bij deze curry zit er een keer iets anders in op een andere manier.

Lees meer

Eerst krachttraining of eerst cardio?

Het is helaas complexer dan je in eerste instantie zou denken.

Lees meer

Hoe ontwikkel je de bilspieren?

Om je billen optimaal te trainen zal je een combinatie moeten doen van verschillende oefeningen.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Hoe voorkom je kramp?

Heb jij ook wel eens last van kramp? Iedereen die het wel eens heeft gehad, weet dat het erg vervelend en pijnlijk kan zijn. Helaas is het soms lastig om de oorzaak ervan te vinden, maar er zijn wel dingen die je zelf kunt doen om het te voorkomen.

Lees meer

Kippenragout met champignons en rijst

Na alle feestdagen met veel lekker eten en drinken is het fijn om het nieuwe jaar goed te beginnen! Vaak betekend dit het ritme oppakken en weer gezond gaan eten.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer
contact Gratis kennismaking