Op een heerlijke zomeravond of tijdens een donkere koude avond lekker met vrienden rond de tafel met een gigantische borrelplank, heerlijk toch! Maak de borrelplank helemaal compleet door je eigen gezondere versie te maken van de dips. Jij bepaalt welke ingrediënten erin komen waardoor je veel bewuster eet en weet wat het doet voor je gezondheid. Je kunt eindeloos variëren in smaken. Wij hebben er drie voor je klaar staan, namelijk de rode pesto, de groene pesto en de avocado aioli!

Rode pesto
Voedingswaarden per persoon:
- 79 kcal
- 6 gr koolhydraten
- 3 gr eiwitten
- 5 gr vet
- > 1 gr vezels
- < 1 gr zout
Ingrediënten 12 personen:
– 3 el olijfolie
– 100 gr zongedroogde tomaatjes
– 2 gegrilde paprika’s
– 2 teentjes knoflook
– 2 el (30 gr) pijnboompitten
– 3 el (30 gr) Parmezaanse kaas
– Snufje peper en zout (naar smaak)
Bereidingstijd: 15 minuten.
Bereidingswijze: Gril de paprika’s in een grillpan en rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan. Snijd de knoflook en paprika in grove stukken. Meng de knoflook, paprika’s, zongedroogde tomaatjes, pijnboompitjes en de Parmezaanse kaas in een keukenmachine tot een gladde massa. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe totdat de massa een juiste dikte heeft. Breng de rode pesto op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!
Groene pesto
Voedingswaarden per persoon:
- 74 kcal
- < 1 gr koolhydraten
- 3 gr eiwitten
- 7 gr vet
- < 1 gr vezels
- < 1 gr zout
Ingrediënten 8 personen:
– 3 el olijfolie
– 3 handjes verse basilicum
– 2 teentjes knoflook
– 2 el (30 gr) pijnboompitten
– 3 el (30 gr) Parmezaanse kaas
– Snufje peper (naar smaak)
– 1 tl zout
Bereidingstijd: 10 minuten.
Bereidingswijze: Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan. Was de basilicum en haal de blaadjes van de stengel. Pel de knoflooktenen en hak ze in grove stukken. Meng de basilicumblaadjes, grove knoflookteentjes, de pijnboompitten en Parmezaanse kaas in een keukenmachine tot een gladde massa. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe totdat de massa een juiste dikte heeft. Breng de groente pesto op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!
Avocado aioli
Voedingswaarden per persoon:
- 99 kcal
- > 1 gr koolhydraten
- < 1 gr eiwitten
- 10 gr vet
- > 1 gr vezels
- < 1 gr zout
Ingrediënten 8 personen:
– 4 el halfvolle mayonaise
– 2 teentjes knoflook
– 1 citroen
– 2 avocado’s
– Snufje zout
Bereidingstijd: 10 minuten.
Bereidingswijze: Halveer de citroen, pers 2 eetlepels citroensap en meng dit bij de mayonaise. Snijd de knoflook in grove stukken en snijd 1.5 avocado in grove stukken. Voeg dit allemaal toe aan het mayonaise mengsel en meng dit met een blender tot een glad geheel. Doe een snufje zout bij het geheel om het op smaak te brengen. Eet smakelijk!
Variatietip:
Wat het allerlekkerste is bij een borrelplank is een smaakvolle en gezonde dipsaus! Maak hierbij gezonde dippers zodat je gezonde borrelplank helemaal compleet is:
– Snijd verschillende groente in de lengte zoals een komkommer, wortels, bleekselderij of pak broccoli/bloemkoolroosjes. Er is meer dan genoeg keuze!
– Maak een vers Italiaans brood (zie ons blog op onze website), geroosterd volkorenbrood of koop dipstokjes met rozemarijn, heerlijk gezond snoepen!
Inspiratie nodig voor meer dips? Neem eens een kijkje op onze website en doe wat ideeën op:
– Frisse en verse tzatziki.
– Deel 1 van de gezonde dips met knoflookdip, een pittige dip en bruschetta.
Alsnog zin in iets heel anders? Wees creatief en verzin je eigen dipsaus met smaken en kruiden die jij lekker vindt! Het kan heel simpel zijn zoals een kerrie of mosterd dipsaus, je kunt het zo gek niet bedenken. Houdt ook vooral onze website in de gaten, want er komen gegarandeerd nog andere gezonde tapenades voorbij!
Bron: De website van uitpaulineskeuken.nl en ohmyfoodness.nl.