In de winter als de temperatuur flink is gezakt, is het zo fijn om lekker op te warmen met een grote kom warme soep! Deze erwtensoep is dan ook zeker een aanrader! Er zit veel groente in en hij vult ook nog eens supergoed. Zeer geschikt dus als maaltijdsoep, helemaal als je het combineert met roggebrood. Maak in één keer een hele grote pan en vries het in porties in de vriezer in, zodat je binnen een handomdraai een lekker soepje klaar hebt staan. Zo kom je koude dagen wel door!

Voedingswaarden per persoon:
- 760 kcal
- 59 gr koolhydraten
- 45 gr eiwitten
- 35 gr vet
- 15 gr vezels
- 8 gr zout
Ingrediënten voor 4 personen:
– 1,5 liter kraanwater
– 300 gram spliterwten
– 2 schouderkarbonaden
– 1 gedroogd laurierblad
– 1 knolselderij
– 2 preien
– 25 gram verse selderij
– 1 rookworst
Bereidingstijd: 60 minuten
Benodigdheden:
– Grote soeppan
– Pureestamper
Zo maak je de erwtensoep:
– Doe het water in de grote soeppan, samen met de erwten, karbonaden en het laurierblad en breng het aan de kook. Laat het 20 minuten zachtjes koken.
– Snijd de prei in halve ringen. Snijd de selderij fijn. Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes van ongeveer 2 cm.
– Haal de karbonaden uit de pan, snijd deze in dunne reepjes en houdt ze apart.
– Voeg daarna de knolselderij, prei en selderij toe. Leg de rookworst in de soep en laat het in 20 minuten gaarkoken.
– Haal de worst uit de pan. Stamp de soep een paar keer met de pureestamper tot de gewenste dikte en grote van de stukjes.
– Snijd de rookworst in halve plakjes en doe deze samen met de karbonadereepjes in de soep.
Smakelijk!
Variatietip:
– Door het vlees weg te laten kun je deze soep ook vegetarisch eten. Of je vervangt het door een vegetarische rookworst.
– Als je de soep iets te dik vindt, kun je hem verdunnen door een beetje water of bouillon erbij te doen.
– Deze soep is gemakkelijk een dag van tevoren te maken. Bewaar deze afgedekt in de koelkast.
Bron: De website van allerhande.nl