Wanneer iemand begint met fitness voor vetverlies denken veel mensen direct aan cardio. Jezelf helemaal doodzweten op de loopband, crosstrainer of hometrainer: daardoor vliegen de vetcellen van je lichaam, zo wordt veel gedacht. Is dit eigenlijk wel zo? In hoeverre is cardio een goede tool om je vetpercentage te verlagen? Of zijn er meer efficiëntere/effectievere methoden?

Cardio als vetverbrander

De meeste mensen doen cardio omdat het vet verbrandt. Veel studies laten vrij spannende nummers zien qua vetverbranding. Wanneer je echter naar de daadwerkelijke hoeveelheid vet die verbrand wordt tijdens een trainingssessie kijkt, dan zijn deze cijfers minimaal. Je praat dan eerder over enkele grammen vet dan dat je over grote getallen praat.

Wellicht komt dit dan omdat deze cardio op een te hoge hartslag is verricht. Want wanneer je cardio op een lage intensiteit verricht kom je in de ‘vetverbrandingszone’, toch?

De vetverbrandingszone

Je lichaam verbruikt voornamelijk vet als brandstof voor het verrichten van dagelijkse taken. Over het algemeen gebruikt je lichaam koolhydraten en vetten als energiebron. Wanneer het lichaam energie nodig heeft voor minder intensieve taken worden bij voorkeur voornamelijk vetten verbrand. Bij dit proces is echter wel zuurstof nodig. Doe je hoog intensieve inspanningen dan schakelt je lichaam over op een anaerobe verbranding en kan het lichaam niet langer rekenen op vet als primaire brandstof. Hierbij komen koolhydraten om de hoek kijken. Je verbrand echter nooit alleen vet of alleen koolhydraten. Dit werkt altijd hand in hand met elkaar, je lichaam heeft alleen voorkeuren in bepaalde situaties. Gebaseerd op bovenstaande wordt gedacht dat wanneer je dus cardio op lage intensiteit uitvoert, je voornamelijk vet verbrand tijdens deze inspanning.

We hebben het al vaker aangehaald, maar voor vetverlies maakt het niet uit hoeveel vet je acuut verbrand. In plaats daarvan is de energiebalans over een bepaalde periode het allerbelangrijkst! Je kan nog zo lang een cardiotraining doen als je wil: als je niet in een negatieve energiebalans zit, zal je nooit lichaamsvet verliezen.

Het maakt voor vetverlies dus niet uit op welke intensiteit je aan cardio doet. Het maakt niet eens uit of je je energiebalans verlaagd door cardio of minder eten: met dezelfde energiebalans zullen gewicht en vetverlies hetzelfde zijn. Het één is alleen wel efficiënter dan het ander. Simpel voorbeeld: een reep chocolade naar binnen werken duurt voor mij maximaal 5 minuten (winst = +650 kCal) en een uur loopband levert mij 650 kCal in de min op. Wanneer ik kies om die chocoladereep te laten liggen bespaar ik dus een uur inspanning op zo’n saaie loopband

Wel of niet doen?

Of je cardio zou moeten doen hangt puur af van de overweging. Doe je het omdat je dit leuk vindt? Uiteraard gewoon doen! Doe je het voor vetverlies? Dan kan het nog steeds werken, maar blijf bewust van het feit dat er véél efficiëntere manieren zijn. De juiste combinatie tussen training én voeding is veel effectiever. Zeker wanneer je dit op lange termijn kan volhouden!

Wil jij meer vet verliezen en zo met meer zelfvertrouwen naar jezelf kijken in de spiegel? Plan dan nu een Optimum Kennismaking in om alle mogelijkheden te bespreken.

Werkte bovenstaande link niet? Klik dan hier om alsnog die Optimum Kennismaking te plannen.

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Orzo met paprika

Orzo is een nog iets onbekender product, maar daardoor niet minder lekker. Het is pasta in de vorm van rijst en kan een goede basis zijn voor een maaltijd.

Lees meer

15 minuten kokossoep

Deze soep staat echt in 15 minuten op tafel. Boordevol umami-smaken door de shiitake en helemaal veganistisch.

Lees meer

Gepofte zoete aardappel met kip

Een AVG’tje maar dan anders. Deze gepofte zoete aardappelen uit de oven is net even wat anders dan de ‘gewone’ aardappel. Zoals de naam als zegt wat zoeter van smaak.

Lees meer

Indische hartige taart

Een hartige taart kennen we allemaal wel, maar deze is net even anders door zijn simpele Indiase invloeden.

Lees meer

Spitskool fermenteren

In dit recept ga je zelf fermenteren. Dit doen we met spitskool, gecombineerd met appels en dille.

Lees meer

Kipcurry met geroosterde paksoi

Een curry is vaak gemakkelijk en snel klaar. Bij deze curry zit er een keer iets anders in op een andere manier.

Lees meer

Eerst krachttraining of eerst cardio?

Het is helaas complexer dan je in eerste instantie zou denken.

Lees meer

Hoe ontwikkel je de bilspieren?

Om je billen optimaal te trainen zal je een combinatie moeten doen van verschillende oefeningen.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Hoe voorkom je kramp?

Heb jij ook wel eens last van kramp? Iedereen die het wel eens heeft gehad, weet dat het erg vervelend en pijnlijk kan zijn. Helaas is het soms lastig om de oorzaak ervan te vinden, maar er zijn wel dingen die je zelf kunt doen om het te voorkomen.

Lees meer

Kippenragout met champignons en rijst

Na alle feestdagen met veel lekker eten en drinken is het fijn om het nieuwe jaar goed te beginnen! Vaak betekend dit het ritme oppakken en weer gezond gaan eten.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer
contact Gratis kennismaking