De Ramadan combineren met een gewichtsdoel of sportprestaties lijkt erg lastig, maar dat hoeft het niet te zijn. Het vereist vooral wat planning en doorzettingsvermogen in het begin om meteen de juiste gewoontes en het ritme aan te wennen. Idealiter sport je binnen de periode waarin je mag eten, maar dit zal niet voor iedereen realistisch zijn wanneer je ‘s nachts ook moet slapen. Het beste alternatief zou dan zijn om te trainen net voordat je de vast breekt. Hierna heb je dan de mogelijkheid om flink bij te tanken qua vocht en voeding dus dat maakt dat je goed kan herstellen. Het is wel verstandig om je trainingsdagen en volume wat terug te schroeven met 30-50% omdat je belastbaarheid wat lager is; hierdoor zul je toch nog progressie kunnen maken in plaats van dat je te veel doet en stagneert.

 

Als je puur kijkt naar de eettijden is de Ramadan eigenlijk een vorm van Intermittent Fasting, een hippe naam voor een populair dieet waarin je vast. Dit houdt in dat je een x aantal uren per dag niks eet (en drinkt in dit geval). Iedereen doet wel aan een vorm van vasten aangezien je altijd een periode hebt waarin je niet eet. Het ontbijt heet niet voor niks ‘breakfast’ in het Engels; de maaltijd die je vast breekt. In het geval van de Ramadan is dit een extreem lange periode waarin je niet eet en drinkt. Daarbij eet je afhankelijk van jouw ritme hoogstens 2-3 maaltijden in een kort tijdsbestek. Je lichaam heeft hier 1 à 2 weken voor nodig om zich erop aan te passen. Je hebt baat bij een ritme dus zodra je dit omgooit kost dat altijd even tijd om weer te wennen. De eerste weken is het even doorbijten qua honger maar daarna zou dit minder moeten worden!

 

In de tijden waarin we nog jaagde en niet constant een gevulde koelkast tot onze beschikking hadden, was het voor ons ook normaal om regelmatig maar 1-2 (of geen) maaltijden te eten op een dag. Het vereist wel wat planning als je genoeg eiwitten, gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen binnen wil krijgen. Vooral de maaltijd voordat je de vast weer in gaat wil je eiwitrijk maken zodat je daar een tijd op kan teren. Heb je geen afvaldoel? Dan moet je meer kijken naar producten die niet te veel verzadigen omdat je anders te snel vol zit en niet voldoende binnenkrijgt. Zo zijn bijvoorbeeld noten, dadels, vettere dierlijke producten, volle kwark en brood een makkelijke manier om je kcal binnen te krijgen. Heb je wel een afvaldoel? Dan is dit een mooie tijd om je te focussen op goed gevulde maaltijden en dan is dat een prima manier om wat kilo’tjes kwijt te raken!

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Orzo met paprika

Orzo is een nog iets onbekender product, maar daardoor niet minder lekker. Het is pasta in de vorm van rijst en kan een goede basis zijn voor een maaltijd.

Lees meer

15 minuten kokossoep

Deze soep staat echt in 15 minuten op tafel. Boordevol umami-smaken door de shiitake en helemaal veganistisch.

Lees meer

Gepofte zoete aardappel met kip

Een AVG’tje maar dan anders. Deze gepofte zoete aardappelen uit de oven is net even wat anders dan de ‘gewone’ aardappel. Zoals de naam als zegt wat zoeter van smaak.

Lees meer

Indische hartige taart

Een hartige taart kennen we allemaal wel, maar deze is net even anders door zijn simpele Indiase invloeden.

Lees meer

Spitskool fermenteren

In dit recept ga je zelf fermenteren. Dit doen we met spitskool, gecombineerd met appels en dille.

Lees meer

Kipcurry met geroosterde paksoi

Een curry is vaak gemakkelijk en snel klaar. Bij deze curry zit er een keer iets anders in op een andere manier.

Lees meer

Eerst krachttraining of eerst cardio?

Het is helaas complexer dan je in eerste instantie zou denken.

Lees meer

Hoe ontwikkel je de bilspieren?

Om je billen optimaal te trainen zal je een combinatie moeten doen van verschillende oefeningen.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Hoe voorkom je kramp?

Heb jij ook wel eens last van kramp? Iedereen die het wel eens heeft gehad, weet dat het erg vervelend en pijnlijk kan zijn. Helaas is het soms lastig om de oorzaak ervan te vinden, maar er zijn wel dingen die je zelf kunt doen om het te voorkomen.

Lees meer

Kippenragout met champignons en rijst

Na alle feestdagen met veel lekker eten en drinken is het fijn om het nieuwe jaar goed te beginnen! Vaak betekend dit het ritme oppakken en weer gezond gaan eten.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer
contact Gratis kennismaking