Bankdrukken is een erg populaire oefening onder krachtsporters en wordt naar onze mening vaak op minder effectieve en blessuregevoelige manieren uitgevoerd. In deze blog leren we je alle basistechnieken, zodat je op een veilig en effectieve manier kunt leren bankdrukken.

 

Welke spieren train je tijdens het bankdrukken?

De spieren die je traint bij het bankdrukken zijn de borstspier, schouders en triceps.

 

Hoeveel sets moet je uitvoeren en met hoeveel herhalingen?

DIt hangt heel erg van je niveau af. Een beginner reageert al goed op 3 setjes van 12 herhalingen in de week. Ook de intensiteit hoeft als beginner nog niet heel dicht tegen de grens aan te liggen om progressie te boeken.

Wanneer de techniek van het bankdrukken geoptimaliseerd is ga je het aantal sets wat je per week uitvoert verhogen. Daarnaast ga je ook de intensiteit langzaam verhogen dus dit betekent dat je op wat hoger percentage van wat je maximaal kan gaat werken.

Gevorderde sporters hebben het meeste profijt om deze oefening 2x in de week uit te voeren. Het onderstaand schema geeft een voorbeeld van wat je per niveau kunt aanhouden.

Samenvatting video:

Zorg dat je alle techniektips eerst onbewust bekwaam beheerst. Dus je voert alle tips goed uit zonder dat je erover na hoeft te denken en dan pas ga je wekelijks meer gewicht toevoegen.

Schouderpositie

  • Belangrijk dat je leert hoe je de schouderbladen bij elkaar brengt en dit kan je leren door een stok met gestrekte armen vast te houden en de schouderbladen bij elkaar te trekken en van elkaar af te duwen.
  • Daarnaast is het belangrijk om je grote rugspier (latissimus dorsi) te activeren tijdens het bankdrukken. Dat doe je door middel van je schouders richting je heupen trekken. Dit kan je wederom met de stokoefening doen door hem te breken.
  • Vervolgens kun je dit ook oefenen met de stang. Dan pak je de stang uit het rek. Trek je de schouders het bankje in en je schouders richting je heupen.

 

Handpositie:

  • Je zorgt ervoor dat de stang zo laag mogelijk in je hand ligt.
  • Doe je duimen om de stang heen.
  • Zorg ervoor dat je polsen niet te ver zijn gebogen, dus zorg voor een lichte buiging.
  • Zorg ervoor dat je elleboog, pols en de stang in een rechte lijn zijn.

 

Beginpositie:

  • Je tilt de stang uit het rek en dan begin je met de stang boven je schouders.
  • Je gaat zoeken naar de positie waarin het minste moeite kost om de stang vast te houden → dit wordt je begin- en eindpositie van de beweging.

 

De beweging:

  • Je tilt de stang uit het rek en brengt hem boven je schouders.
  • Je trekt je schouderbladen bij elkaar.
  • Je activeert je grote rugspier (latissimus dorsi) door je schouders richting je heupen te trekken en dit houd je in heel de beweging vast.
  • Je neemt een grote hap lucht door je buik.
  • Zet spanning op zowel je buik, benen en billen.
  • Dan laat je de stang net iets onder je borst zakken.
  • Bij het omhoog drukken adem je uit.
  • Wat belangrijk is bij het omhoog drukken is dat je niet bezig bent met de stang van je afdrukken, maar jezelf met de stang het bankje in het aan het drukken bent.

Verdere verduidelijking van techniektips:

Voetpositie

Tips:

  • Plaats je voeten zo dicht mogelijk bij je lichaam.
  • Druk jezelf vanuit je voeten omhoog.

Dit resulteert in spanning in je bilspier, bovenbeen en hamstring en zorgt voor stabiliteit in je zowel je onder- als bovenlichaam.

 

Handpositie

Tips:

  • Pak de stang net iets buiten schouderbreedte vast → je kan hierbij afmeten met de ringetjes die op de stang staan.
  • Wanneer je de stang laat zakken is er ongeveer een hoek van 90 graden in je elleboog.
  • Zorg ervoor dat de hoek niet kleiner is dan 90 graden, want dan komt er teveel druk op je elleboog.

Heel veel succes gewenst!

Wil je hier meer over leren of sterker in worden? Vraag HIER je intake aan: https://optimumchange-old.swlogin.nl/gratis-intake/

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Orzo met paprika

Orzo is een nog iets onbekender product, maar daardoor niet minder lekker. Het is pasta in de vorm van rijst en kan een goede basis zijn voor een maaltijd.

Lees meer

15 minuten kokossoep

Deze soep staat echt in 15 minuten op tafel. Boordevol umami-smaken door de shiitake en helemaal veganistisch.

Lees meer

Gepofte zoete aardappel met kip

Een AVG’tje maar dan anders. Deze gepofte zoete aardappelen uit de oven is net even wat anders dan de ‘gewone’ aardappel. Zoals de naam als zegt wat zoeter van smaak.

Lees meer

Indische hartige taart

Een hartige taart kennen we allemaal wel, maar deze is net even anders door zijn simpele Indiase invloeden.

Lees meer

Spitskool fermenteren

In dit recept ga je zelf fermenteren. Dit doen we met spitskool, gecombineerd met appels en dille.

Lees meer

Kipcurry met geroosterde paksoi

Een curry is vaak gemakkelijk en snel klaar. Bij deze curry zit er een keer iets anders in op een andere manier.

Lees meer

Eerst krachttraining of eerst cardio?

Het is helaas complexer dan je in eerste instantie zou denken.

Lees meer

Hoe ontwikkel je de bilspieren?

Om je billen optimaal te trainen zal je een combinatie moeten doen van verschillende oefeningen.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Hoe voorkom je kramp?

Heb jij ook wel eens last van kramp? Iedereen die het wel eens heeft gehad, weet dat het erg vervelend en pijnlijk kan zijn. Helaas is het soms lastig om de oorzaak ervan te vinden, maar er zijn wel dingen die je zelf kunt doen om het te voorkomen.

Lees meer

Kippenragout met champignons en rijst

Na alle feestdagen met veel lekker eten en drinken is het fijn om het nieuwe jaar goed te beginnen! Vaak betekend dit het ritme oppakken en weer gezond gaan eten.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer
contact Gratis kennismaking