De vegetarische hamburger, een hamburger met zo’n smaakbeleving dat je de vleeshamburger niet eens zal missen. Deze ‘vette’ hap is gezond, verantwoord en ook nog eentje die goed is voor de dieren! Laat je verrassen door deze hamburger en ga voor een dagje vega!

Als je zo de ingrediënten ziet lijkt het misschien wat veel, maar eigenlijk valt het allemaal reuze mee! Waarschijnlijk heb je al veel in huis, zoals de kruiden en bloem. Voordat je het weet heb jij deze hamburgers bereid dus ga de ingrediënten inkopen en lekker kokkerellen.

 

Voedingswaarden per hamburger:

  • 401 kcal
  • 49 gr koolhydraten
  • 26 gr eiwitten
  • 9 gr vet
  • 16 gr vezels
  • < 1 gr zout

 

Ingrediënten voor 4 vegetarische hamburgers:

Burgers

– Flinke bos verse koriander

– 400 gr gemengde bonen (blik)

– 200 gr diepvries tuinbonen

– ½ tl cayennepeper

– ½ tl gemalen komijn

– ½ tl gemalen koriander

– 1 citroen

– 1.5 el bloem

– 1 el olijfolie

– 2 grote tomaten

– 1 kropje littlegemsla

– 75 gr feta

– 4 hamburgerbroodjes

– 2 el tomatenketchup

 

Coleslaw:

– 200 gr witte kool

– 200 gr rode kool

– 4 volle el magere yoghurt

– 1 volle tl grove mosterd

 

Bereidingstijd: 1 uur.

 

Zo maak de je vegetarische hamburgers:

– Verwarm de oven zoals op de verpakking staat vermeldt en bak de hamburgerbroodjes af of snijd de hamburger broodjes open en rooster dit broodje voor broodje.

– Was de citroen en rasp de schil.

– Verwijder de blaadjes van de koriander en bewaar deze in een apart bakje.

– Doe de steeltjes koriander met de uitgelekte gemengde bonen, de tuinbonen, een snufje peper, zout, cayennepeper, komijn, gemalen koriander, geraspte citroenschil en bloem in een keukenmachine.

– Meng alles goed door elkaar, schraap ook de zijkanten van de kom als dat nodig is.

– Bestrooi royaal de bloem over een plank met je handen en kiep het mengsel erop. Verdeel dit in 4 gelijke porties, rol er ballen van en druk dit plat tot ongeveer 2.5 cm dikke schijven en bestrooi wat bloem over de hamburgers.

– Bak de hamburgers met olie in een koekenpan, druk ze wat aan met een spatel tot ze goudbruin zijn gebakken.

– Snijd ondertussen de tomaten, sla en augurken in plakjes en leg dit op een plank. Strooi de feta ernaast.

– Rasp de kool een gepelde ui en doe dit in een kom.

– Hak de blaadjes koriander en meng dit met de yoghurt, mosterd en het sap van de citroen. Hussel dit door de geraspte groente en breng eventueel op smaak met wat peper en zout.

– Haal de broodjes uit de oven, snijd ze doormidden en smeer er wat tomatenketchup op.

– Iedereen kan zijn eigen broodje beleggen zoals hij zelf wil!

 

Eet smakelijk!

Variatietip:

Heb je niet voldoende aan 4 hamburgers? Maak een extra portie groenten, zoals het bijpassen gerecht met mais:

– 4 maïskolven

– 1 tl extra vierge olijfolie

– 1 limoen

– 1 snufje cayennepeper

Leg de maïskolven in de pan, giet voldoende kokend water erbij en leg de deksel erop. Kook 10-12 minuten de maïskolven gaar en giet ze af. Leg ze op een schaal, sprenkel extra vierge olijfolie en limoensap over de maïskolven. Maak af met een snufje zout en cayennepeper. Smakelijk!

 

Bron: Het boek ’15 minuten’ van Jamie Oliver.

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Orzo met paprika

Orzo is een nog iets onbekender product, maar daardoor niet minder lekker. Het is pasta in de vorm van rijst en kan een goede basis zijn voor een maaltijd.

Lees meer

15 minuten kokossoep

Deze soep staat echt in 15 minuten op tafel. Boordevol umami-smaken door de shiitake en helemaal veganistisch.

Lees meer

Gepofte zoete aardappel met kip

Een AVG’tje maar dan anders. Deze gepofte zoete aardappelen uit de oven is net even wat anders dan de ‘gewone’ aardappel. Zoals de naam als zegt wat zoeter van smaak.

Lees meer

Indische hartige taart

Een hartige taart kennen we allemaal wel, maar deze is net even anders door zijn simpele Indiase invloeden.

Lees meer

Spitskool fermenteren

In dit recept ga je zelf fermenteren. Dit doen we met spitskool, gecombineerd met appels en dille.

Lees meer

Kipcurry met geroosterde paksoi

Een curry is vaak gemakkelijk en snel klaar. Bij deze curry zit er een keer iets anders in op een andere manier.

Lees meer

Eerst krachttraining of eerst cardio?

Het is helaas complexer dan je in eerste instantie zou denken.

Lees meer

Hoe ontwikkel je de bilspieren?

Om je billen optimaal te trainen zal je een combinatie moeten doen van verschillende oefeningen.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Hoe voorkom je kramp?

Heb jij ook wel eens last van kramp? Iedereen die het wel eens heeft gehad, weet dat het erg vervelend en pijnlijk kan zijn. Helaas is het soms lastig om de oorzaak ervan te vinden, maar er zijn wel dingen die je zelf kunt doen om het te voorkomen.

Lees meer

Kippenragout met champignons en rijst

Na alle feestdagen met veel lekker eten en drinken is het fijn om het nieuwe jaar goed te beginnen! Vaak betekend dit het ritme oppakken en weer gezond gaan eten.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer
contact Gratis kennismaking