De zoete aardappel is een knolsoort, namelijk de bataat (een gewas). Het behoort dus niet tot de aardappelfamilie zoals veel mensen denken. In vergelijking met de gewone aardappel bevat de zoete aardappel minder koolhydraten, heeft het een grotere hoeveelheid aan antioxidanten en zorgen de vele vezels ervoor dat je sneller verzadigd raakt.

Het seizoen loopt van oktober tot en met maart, maar in principe is de zoete aardappel het gehele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. De zoete aardappel is veelzijdig in gebruik, zo kun je het grillen, roosteren, pureren, poffen of gebruiken als groente voor in de soep of currygerechten.

In dit recept gaan we de friet roosteren in de oven. Door de friet te maken van zoete aardappel heeft het een zoetige smaak. Daarom is het niet per se nodig om zout te gebruiken, maar voeg juist wat andere smaakvolle kruiden toe, zoals gerookte paprikapoeder, chilipoeder of net wat je zelf lekker vindt.

Tips om zoete aardappelen te bewaren:

  • Ongeveer 1 week bewaren bij een temperatuur van 12 tot 16 graden.
  • Bewaren op een droge, donkere en goed geventileerde plek.
  • Stop ze niet in een plastic zak, de zoete aardappel moet namelijk kunnen ‘ademen’.

Voedingswaarden per persoon:

  • 234 kcal
  • 29 gr koolhydraten
  • 3 gr eiwitten
  • 9 gr vet
  • 5 gr vezels
  • > 1 gr zout

Ingrediënten 3-4 personen:

  • 4 zoete aardappelen
  • 1 tl (gerookte) paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • Snufje zout
  • 1 avocado
  • Paar takjes koriander
  • 1 limoen
  • 1 tl chilikruiden

 

Zo maak je de zoete aardappelfriet met avocadodip:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de zoete aardappelen en haal de oneffenheden weg.
  • Snijd ze daarna in partjes (maximaal 0.5 cm dik).
  • Leg een stuk bakpapier op de ovenplaat en bedek dit met de zoete aardappelen.
  • Strooi de paprikapoeder met komijn en zout over de aardappelen.
  • Bak de frietjes in 30 – 35 minuten goudbruin.
  • Tip: Draai de frietjes halverwege een keer om zodat de friet krokant wordt aan alle kanten.
  • Maak ondertussen de avocadodip.
  • Verwijder de pit en schil van de avocado en snijd deze in reepjes.
  • Doe de avocado, de korianderblaadjes, het sap van de limoen en chilikruiden in een kom en mix dit met een keukenmachine tot een glad geheel.
  • Haal de frietjes uit de oven wanneer deze goudbruin zijn en serveer de frietjes met de avocadodip.

Eet smakelijk!

Variatietip:

  • Maak versgebakken chips! Maak je eigen verse chips uit de oven van zoete aardappel. Schil flinterdunne plakjes met een kaasschaaf of mandoline, leg ze op de bakplaat, bestrooi dit met wat olie en zout en bak de chips in 20 tot 30 minuten krokant.
  • Gebruik zowel bij de friet en chips andere kruiden, zoals chilikruiden in plaats van paprikapoeder en komijn. Je kunt zelfs het zout weglaten, want dat is met al deze smaken een extra toevoeging van zout en dat is niet per se nodig.

Bron: De website van degroenemeisjes.nl

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Orzo met paprika

Orzo is een nog iets onbekender product, maar daardoor niet minder lekker. Het is pasta in de vorm van rijst en kan een goede basis zijn voor een maaltijd.

Lees meer

15 minuten kokossoep

Deze soep staat echt in 15 minuten op tafel. Boordevol umami-smaken door de shiitake en helemaal veganistisch.

Lees meer

Gepofte zoete aardappel met kip

Een AVG’tje maar dan anders. Deze gepofte zoete aardappelen uit de oven is net even wat anders dan de ‘gewone’ aardappel. Zoals de naam als zegt wat zoeter van smaak.

Lees meer

Indische hartige taart

Een hartige taart kennen we allemaal wel, maar deze is net even anders door zijn simpele Indiase invloeden.

Lees meer

Spitskool fermenteren

In dit recept ga je zelf fermenteren. Dit doen we met spitskool, gecombineerd met appels en dille.

Lees meer

Kipcurry met geroosterde paksoi

Een curry is vaak gemakkelijk en snel klaar. Bij deze curry zit er een keer iets anders in op een andere manier.

Lees meer

Eerst krachttraining of eerst cardio?

Het is helaas complexer dan je in eerste instantie zou denken.

Lees meer

Hoe ontwikkel je de bilspieren?

Om je billen optimaal te trainen zal je een combinatie moeten doen van verschillende oefeningen.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Hoe voorkom je kramp?

Heb jij ook wel eens last van kramp? Iedereen die het wel eens heeft gehad, weet dat het erg vervelend en pijnlijk kan zijn. Helaas is het soms lastig om de oorzaak ervan te vinden, maar er zijn wel dingen die je zelf kunt doen om het te voorkomen.

Lees meer

Kippenragout met champignons en rijst

Na alle feestdagen met veel lekker eten en drinken is het fijn om het nieuwe jaar goed te beginnen! Vaak betekend dit het ritme oppakken en weer gezond gaan eten.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer
contact Gratis kennismaking