De zoete aardappel is een knolsoort, namelijk de bataat (een gewas). Het behoort dus niet tot de aardappelfamilie zoals veel mensen denken. In vergelijking met de gewone aardappel bevat de zoete aardappel minder koolhydraten, heeft het een grotere hoeveelheid aan antioxidanten en zorgen de vele vezels ervoor dat je sneller verzadigd raakt.
Het seizoen loopt van oktober tot en met maart, maar in principe is de zoete aardappel het gehele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. De zoete aardappel is veelzijdig in gebruik, zo kun je het grillen, roosteren, pureren, poffen of gebruiken als groente voor in de soep of currygerechten.
In dit recept gaan we de friet roosteren in de oven. Door de friet te maken van zoete aardappel heeft het een zoetige smaak. Daarom is het niet per se nodig om zout te gebruiken, maar voeg juist wat andere smaakvolle kruiden toe, zoals gerookte paprikapoeder, chilipoeder of net wat je zelf lekker vindt.

Tips om zoete aardappelen te bewaren:
- Ongeveer 1 week bewaren bij een temperatuur van 12 tot 16 graden.
- Bewaren op een droge, donkere en goed geventileerde plek.
- Stop ze niet in een plastic zak, de zoete aardappel moet namelijk kunnen ‘ademen’.
Voedingswaarden per persoon:
- 234 kcal
- 29 gr koolhydraten
- 3 gr eiwitten
- 9 gr vet
- 5 gr vezels
- > 1 gr zout
Ingrediënten 3-4 personen:
- 4 zoete aardappelen
- 1 tl (gerookte) paprikapoeder
- 1 tl komijn
- Snufje zout
- 1 avocado
- Paar takjes koriander
- 1 limoen
- 1 tl chilikruiden
Zo maak je de zoete aardappelfriet met avocadodip:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de zoete aardappelen en haal de oneffenheden weg.
- Snijd ze daarna in partjes (maximaal 0.5 cm dik).
- Leg een stuk bakpapier op de ovenplaat en bedek dit met de zoete aardappelen.
- Strooi de paprikapoeder met komijn en zout over de aardappelen.
- Bak de frietjes in 30 – 35 minuten goudbruin.
- Tip: Draai de frietjes halverwege een keer om zodat de friet krokant wordt aan alle kanten.
- Maak ondertussen de avocadodip.
- Verwijder de pit en schil van de avocado en snijd deze in reepjes.
- Doe de avocado, de korianderblaadjes, het sap van de limoen en chilikruiden in een kom en mix dit met een keukenmachine tot een glad geheel.
- Haal de frietjes uit de oven wanneer deze goudbruin zijn en serveer de frietjes met de avocadodip.
Eet smakelijk!
Variatietip:
- Maak versgebakken chips! Maak je eigen verse chips uit de oven van zoete aardappel. Schil flinterdunne plakjes met een kaasschaaf of mandoline, leg ze op de bakplaat, bestrooi dit met wat olie en zout en bak de chips in 20 tot 30 minuten krokant.
- Gebruik zowel bij de friet en chips andere kruiden, zoals chilikruiden in plaats van paprikapoeder en komijn. Je kunt zelfs het zout weglaten, want dat is met al deze smaken een extra toevoeging van zout en dat is niet per se nodig.
Bron: De website van degroenemeisjes.nl