Met de feestdagen op komst is er niks lekkerder dan je eigen kerstkoekjes bakken. Lekker voor bij de koffie of thee met vrienden en familie. Dit is een heerlijke lekkernij en ook nog eens een gezonde variant!
Voedingswaarden per portie:
- 116 kcal
- 17.2 gr koolhydraten
- 2.6 gr eiwitten
- 3.7 gr vet
- 2.5 gr vezels
- 0.01 gr zout
Benodigdheden:
- Staafmixer
- Bakpapier
- Oven
- Ster koekjesvorm of een andere leuke kerstvorm
- Vork
- Lepel

Ingrediënten 4 porties:
- 1 rijpe banaan
- 50 gr havermout
- 1 el gebroken lijnzaad
- 1 tl koekkruiden
- 15 gr pure chocolade (85%)
- 1 el geraspte kokos
Zo maak je de kerstkoekjes
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Prak de banaan met een vork.
- Schep de havermout, lijnzaad en koekkruiden door de banaan en gebruik een staafmixer om het tot een plakkerig deeg te maken.
- Bedek een bakplaat met bakpapier. Leg het beslag in de linkerbovenhoek van de bakplaat en strijk het beslag met de achterkant van een lepel uit tot het maximaal 0.5cm dik is.
- Druk met de stervorm een ster in het beslag. Duw met een bot mes het beslag eromheen voorzichtig weg, zodat de ster helemaal vrij ligt. Herhaal dit totdat de eerste laag deeg op is.
- Herhaal dit nog drie keer in de andere hoeken van de bakplaat.
- Maak van het beetje beslag dat je overhoudt rondjes, dat kun je gebruiken voor ronde koekjes. Schep het deeg op de bakplaat, druk het plat met een lepel en maak er een rondje van.
- Smelt de pure chocolade in een steelpan op het vuur (let op: dit gaat snel!).
- Haal de achterkant van de theelepel door de gesmolten chocolade en trek streepjes chocolade over de koekjes.
- Strooi de geraspte kokos over de kerstkoekjes.
- Plaats de kerstkoekjes ongeveer 20 minuten in de oven.
Eet smakelijk!
Variatietip:
Geen spullen in huis om een kerstster te maken? Maak dan ronde koekjes, ze smaken even lekker maar zien er alleen net wat anders uit.
Bron: De website van Voedzaam en Snel